Vážení zákazníci, dokončujeme pre Vás vynovený e-shop Vintop.sk, ktorý bude spustený 29.7.2024. Vtedy si už budete môcť objednať vínko priamo cez e-shop. Dovtedy Vás radi obslúžime na telefónnom čísle 0904982606. Ďakujeme za pochopenie a nazdravie!

Hovädzí steak s omáčkou z portského vína: Elegantný a chutný zážitok

Hľadáte recept na pôsobivé a zároveň chutné jedlo, ktoré ohúri vašich hostí? Hovädzí steak s omáčkou z portského vína je tou správnou voľbou. Kombinácia šťavnatého steaku a lahodnej omáčky s hlbokou chuťou portského vína zaručene poteší aj tie najnáročnejšie jazýčky. Recept je jednoduchý na prípravu a výsledok je ohromujúci.

Suroviny:

Pre steak:

* 400 g hovädzieho steaku zo sviečkovej
* 1 PL rastlinného oleja
* 25 g masla
* 2 snítky tymiánu
* 1 strúčik cesneku, rozdrvený

Pre omáčku z portského vína:

* 10 g sušených húb
* 100 ml vriacej vody
* 25 g masla
* 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
* 2 snítky tymiánu, lístky otrhané
* Štipka soli
* 200 ml portského vína (Portino,Vintop Karkó, roč. 2012, červené aperitívne víno, sladké)
* 100 ml hovädzieho vývaru

Postup:

Príprava omáčky z portského vína:

1. Sušené huby zalejte 100 ml vriacej vody a nechajte 10 minút odstáť.
2. V hrnci roztopte maslo na miernom ohni. Pridajte šalotku, tymián a štipku soli a restujte 5 minút, kým šalotka nezmäkne.
3. Vlejte portské víno a nechajte ho zovrieť. Znížte oheň a varte, kým sa objem omáčky nezredukuje na polovicu.
4. Pridajte hovädzí vývar, namočené huby a 50 ml tekutiny z húb. Znovu priveďte k varu a varte, kým sa objem omáčky nezredukuje na polovicu.

Príprava steaku:

1. Predhrejte rúru na 200°C.
2. Steak potrite olejom a osolte.
3. Rozohrejte panvicu vhodnú do rúry na strednom ohni. Steak opečte z každej strany cca 2 minúty.
4. Do panvice pridajte maslo, tymián a cesnak a steak nimi minútku prelievajte.
5. Panvicu vložte do rúry a pečte 8-10 minút. Teplomer zapichnutý do stredu steaku by mal ukazovať 55°C. (Ak nemáte panvicu vhodnú do rúry, preložte steak a maslo do pekáča.)
6. Steak vyberte z rúry a nechajte ho 5 minút odpočívať na teplom tanieri. Šťavu, ktorú steak pustil, prilejte do omáčky.
7. Steak nakrájajte na plátky a podávajte s omáčkou, hranolkami a fazuľkami.

Tipy:

* Pre extra chuť môžete do omáčky pridať lyžičku medu alebo balsamikového octu.
* Steak môžete podávať aj s pyré z batatov alebo s omáčkou z chimichurri.

Dobrú chuť!